فهرست موضوعات
تپش قلب بعد از غذا ، احساس سریع تپیدن قلب یا نامنظم بودن ضربان قلب، بعد از افراط در خوردن وعده های غذایی غنی از کربوهیدرات، چربی و قند های مصنوعی به وجود می آید. این موضوع ناشی از تغییرات سریع قند خون است که بعد از خوردن وعده ی غذایی شکل میگیرد زیرا خون بیشتری به دستگاه گوارش وارد می شود تا به هضم کمک کند.
علت تپش قلب بعد از غذا
دلیل تپش قلب بعد از غذا خوردن میتواند چندین مورد باشد باشد. در حالیکه بعد از خوردن یک وعده ی غذایی پرحجم و زیاد تپش قلب رایج است، اما گاهی میتواند نشانه ی حساسیت به غذاهای خاص یا مواد تشکیل دهنده ی آن باشد. از آنجایی که برخی از این تپشها ناشی از عدم تعادل هورمونی، کم خونی یا بیماری قلبی عروقی هستند، مهم است که از علت آنها و نحوه ی کنترل آن توسط پزشک اطمینان حاصل کنیم. به طور کلی در پاسخ به این سوال که «چرا بعد از غذا خوردن تپش قلب میگیرم» احتمالا به دلیل یکی یا چند مورد زیر است:
۱. مکملهای غذایی و تپش قلب
برخی از این مکملهای غذایی که افراد برای اهداف مختلف در تغذیه خود استفاده میکنند، ممکن است منجر به تپش قلب شود:
- نارنج که برخی از افراد برای سوزش سر دل ، کاهش وزن و مشکلات پوستی مصرف می کنند.
- افدره، که برخی افراد برای سرماخوردگی، سردرد و افزایش سطح انرژی مصرف می کنند.
- جینسنگ، که برخی افراد برای افزایش انرژی ذهنی و جسمی مصرف می کنند.
- زالزالک، که بعضی از افراد برای شرایط قلبی خاص از جمله آنژین استفاده میکنند.
- والرین، که بعضی مردم برای اختلالات خواب، اضطراب و افسردگی مصرف میکنند.
۲. شرایط غذا خوردن
تپش قلب بعد از خوردن غذا ممکن است به جای اینکه به خود غذا ربط داشته باشد، به تجربه غذایی ربط داشته باشد. مثلا وقتی بلعیدن صورت میگیرد، یا به طور ایستاده غذا میخورد. احساسات نیز میتواند منجر به این اتفاق شود، مخصوصا اگر هنگام میل کردن اضطراب و هیجان داشته باشید.
۳. رژیم غذایی
رژیم غذایی شما نیز ممکن است منجر به تپش قلب شود. مخصوصا اگر رژیم شما شامل موارد زیر باشد:
– غذاهایی با پتاسیم کم و کمبود آب بدن می تواند باعث تپش قلب شود.
– اگر به هیپوگلیسمی یا قند خون پایین مبتلا شده باشید، غذاهای پرکربوهیدرات و قندهای فرآوری شده می توانند باعث تپش قلب شوند.
– الکل همچنین می تواند نقش داشته باشد. محققان در یک مطالعه در سال ۲۰۱۴ در ژورنال کالج آمریکایی قلب و عروق ارتباط واضحی بین مصرف الکل، تپش قلب و فیبریلاسیون دهلیزی پیدا کردند.
– به دلیل حساسیت به مواد غذایی ممکن است دچار تپش قلب شوید. سوزش سردل که به دلیل خوردن غذاهای تند یا غنی اتفاق می افتد نیز می تواند باعث تپش قلب شود.
– غذاهای پر سدیم نیز می توانند باعث تپش قلب شوند.
– بسیاری از غذاهای معمولی، به ویژه غذاهای کنسرو شده یا فرآوری شده، حاوی سدیم که به عنوان ماده نگهدارنده هستند، میتوانند منجر به تنگی نفس بعد از خوردن غذا نیز شوند.
۴. تیرامین
مواد غذایی و نوشیدنی هایی که سطح بالایی از اسید آمینه تیرامین دارند ، می توانند باعث افزایش فشار خون شما شوند و به تپش قلب منجر شوند که شامل موارد زیر هستند:
- پنیرهای پرورده
- گوشت دودی یا پروسسشده
- نوشیدنی های الکلی
- میوههای خشک یا بیش از حد رسیده
۵. تئوبرومین
تئوبرومین، مادهای که معمولاً در شکلات یافت می شود که می تواند ضربان قلب شما را افزایش داده و باعث تپش قلب شود. محققان در یک مطالعه دریافتند که تئوبرومین می تواند تأثیر مثبتی بر روحیه شما بگذارد. اما در دوزهای زیاد، اثرات آن دیگر فایده ای ندارد.
۶. کافئین
به طور سنتی، پزشکان معتقد بودند که تپش قلب می تواند ناشی از حساسیت به کافئین باشد. کافئین در بسیاری از غذاها و نوشیدنی های معروف وجود دارند مانند:
- قهوه
- چای
- جوش شیرین
- نوشیدنی های انرژی زا
- شکلات
با این حال ، یک مطالعه ژانویه ۲۰۱۶ نشان می دهد که کافئین به احتمال زیاد باعث تپش قلب نمی شود. حتی محققان بیان می كنند كه برخی از انواع كافئین می توانند سلامت قلب شما را بهبود بخشند.
سایر علل درد قلب بعد از خوردن غذا
ورزش می تواند شما را مستعد ابتلا به تپش قلب کند. احساسات مانند ترس و وحشت نیز می تواند باعث آنها شود.
۷. انواع داروها
برخی از داروهایی که منجر به درد قلب بعد از خوردن غذا و یا تپش قلب میشوند عبارتند از:
- داروهای بدون نسخه ، مانند داروهای سرماخوردگی و ضد احتقان با خاصیت تحریک کننده
- داروهایی برای آسم
- داروهای بیماری های قلبی
- داروهای فشار خون بالا
- قرصها و مکملهال رژیمی
- داروهایی برای تعادل هورمونهای تیروئید
- آنتیبیوتیک های خاص
- آمفتامینها
- کوکائین
- نیکوتین
۸. تغییرات هورمونی
تغییرات شدید در هورمونهای شما نیز می تواند باعث تپش قلب شود. گذر از چرخه قاعدگی ، بارداری یا یائسگی روی سطح هورمون شما تأثیر می گذارد و این تغییرات می تواند تأثیر قابل توجهی بر ضربان قلب شما داشته باشد. گرگرفتگی در دوران یائسگی به دلیل ایجاد تنگی نفس قابل توجه است. این مشکلات معمولاً با تمام شدن این دوران، از بین میروند.
تپش قلب و بیماری های قلبی
برخی از بیماریهای قلبی می تواند شما را در معرض خطر تپش قلب قرار دهد ، از جمله:
- ضربان قلب غیر طبیعی یا آریتمی
- ضربان قلب سریع یا تاکی کاردی
- ضربان قلب آهسته یا برادی کاردی
- فیبریلاسیون دهلیزی
- شکاف دهلیزی (فلوتر دهلیزی)
- بیماری ایسکمیک قلب یا سخت شدن شریان ها
این مشکلات قلبی ممکن است به دلیل شرایط موجود از جمله دیابت و فشار خون بالا اتفاق بیفتد. در صورت وجود تپش قلب ، در مورد انجام آزمایش قلب با پزشک خود مشورت کنید ، به خصوص اگر شرایط و علائم دیگری دارید که می تواند بر سلامت قلب شما تأثیر بگذارد.
درمان تپش قلب بعد از خوردن غذا
اگر این اولین باری است که چنین علائمی را مشاهده میکنید یک قرار با پزشک متخصص خود بگذارید. ممکن است هیچجای نگرانی وجود نداشته باشد، ولی برای اطمینان خاطر بهتر است این کار را انجام دهید.
در گام بعدی، زمانهایی که دچار تپش قلب بعد از غذا خوردن میشوید را ثبت کنید. توجه کنید که چه چیزی میل کردید و هنگام میل و آشامیدن غذا در چه وضعیت احساسی بودید. اگر غذا و نوشیدنیهای خاصی منجر به تپش قلب شما میشود، باید میزان مصرف آنها در رژیم غذایی خود را کاهش دهید. چراکه بدن و قلب شما به شما اخطار میدهد که چنین چیزهایی برای شما مضر است.
به عنوان راهکاری دیگر برای جلوگیری و درمان تپش قلب بعد از خوردن غذا، غذاهای بزرگ را به وعده های کوچک و مکرر اختصاص دهید.
همچنین توصیه می شود که از مصرف غذاهایی با قند زیاد و چربی، نوشابه های دارای کافئین، الکل، نیکوتین و داروهای خاصی که موجب بالا رفتن فشارخون می شود جلوگیری کنید.
تپش های قلب معمولا بی ضرر هستند و به خودی خود می روند اما اگر بعد از غذا خوردن به جز تپش قلب علائم دیگری داشتید به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید، چرا که این علائم میتواند نشاندهنده بیماری خاصی باشد. این علائم به جز تپش قلب بعد از غذا خوردن شامل موارد زیر است:
- تنگی نفس
- حالت تهوع
- سرگیجه
- خستگی
- درد قفسه سینه یا احساس فشار
- تنگی قفسه سینه
- خمیازه
- عرق کردن زیاد
- درد شکمی
- بیخوابی
- احساس بیهوشی
تشخیص تپش قلب بعد از غذا خوردن
پزشک شما، در مرحله اول قلب شما را معاینه میکند. اگر مشکوک به بیماری قلبی باشید، ممکن است شما را به متخصص قلب و عروق ارجاع دهد. تستهای تشخیصی شامل موارد زیر است:
- آزمایش خون
- آزمایش ادرار
- الکتروکاردیوگرام
- اکوکاردیوگرام
- تست استرس
در ادامه بخوانید: خواص چای ها روی قلب
دکتر سپیده پزشکی، متخصص قلب و عروق و فلوشیپ بیماریهای قلبی مادرزادی از سوئیس