سندروم متابولیک چیست؟

دلایل ابتلا به سندروم متابولیک را دسته ای از شرایط مانند: فشار خون، قند خون، چاقی، و سطح نا به هنجاری از کلسترول و تریگلیسیرید که با ابتلا فرد به این دو مورد؛ خطر امراض قلبی، سکته و دیابت بالا می برد.
داشتن هر یک از این امراض به معنی دچار بودن فرد به سندرم متابولیک نیست. اگرچه، ابتلا به هر یک از این موارد خطر ابتلا به این بیماری جدی را به همراه دارد.

اگر فرد به سندرم متابولیک و یا هر یک از بیماری های مربوط به آن دچار شود، سبک زندگی سالم و صحیح می تواند باعث تاخیر و یا حتی مانع از بروز این امراض شود.

 

علل سندروم متابولیک

 

سندروم متابولیک با متابولیسم بدن و نیز با شرایطی تحت عنوان مقاومت به انسولین در ارتباط است.
به صورت طبیعی، دستگاه گوارش و کبد غذاهایی را که می خورید به قند (گلوکز) تجزیه می کنند. خون، این قند را به بافت های بدن منتقل می کند، جایی که سلول ها از آن به عنوان سوخت استفاده می کنند. گلوکز به کمک انسولین وارد سلول های بدن می شود.
در افراد مبتلا به مقاومت انسولین، سلول ها به صورت طبیعی به انسولین پاسخ نمی دهند و گلوکز به آسانی نمی تواند وارد سلول ها شود. در این حالت، بدن بیشتر انسولین ترشح می کند. در نتیجه مقادیر انسولین در خون بسیار بالا خواهد بود. در نهایت زمانی که بدن قادر به ساخت انسولین کافی برای کنترل گلوکز خون نیست، فرد به دیابت مبتلا خواهد شد.
حتی چنان چه سطوح قند خون به حدی زیاد نباشد که بتوان آن را دیابت در نظر گرفت، باز سطوح افزایش یافته گلوکز مضر هستند. پزشکان به این شرایط، مرحله پیش از دیابت
می گویند.
انسولین افزایش یافته، سطح تری گلیسرید و دیگر چربی های خون را نیز افزایش می دهد. این شرایط با چگونگی عملکرد کلیه ها نیز تداخل می کنند و موجب افزایش فشار خون می شوند.
این اثرات، فرد را در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی، سکته، دیابت و دیگر بیماری ها قرار می دهد.
برخی از افراد به صورت ژنتیکی مستعد مقاومت به انسولین هستند و این استعداد را از والدین خود به ارث می برند.
از عوامل محیطی، چاق بودن و بی تحرک بودن از عوامل اصلی ابتلا به سندرم متابولیک هستند.

 

علائم نشان دهنده سندروم متابولیک

امروز بسیاری از مردم بدون اینکه بدانند دچار سندروم متابولیک هستند. دلیل اینکه بسیاری از ما از وجود این سندروم بی خبر هستیم آن است که نشانه هایش بسیار شایع است طوری که نادیده گرفته می شوند. اگر هر کدام از نشانه هایی که در ادامه می گوییم را در خود مشاهده کردید با پزشک خود مشورت کنید.
سندروم متابولیک به مجموعه از عوامل خطر گفته می شود که خطر مبتلا شدنتان به بیماری های فلبی و دیگر مشکلات نظیر دیابت و سکته مغزی را افزایش می دهند.

 

سایز شلوارهایتان افزایش یافته

به تگ جین هایتان نگاه کنید – اگر شماره آن بیش از 40 اینچ باشد پس به دردسر افتاده اید. چاقی مرکزی، جایی که وزن در ناحیه میانی بدن تجمع می کند، یکی از مهمترین نشانه های این است که ممکن است در خطر سندروم متابولیک باشید. دور کمر بیش از 40 اینچ ( 101 سانت ) برای مردان و 35 اینچ ( 89 سانت ) برای خانم ها از بارز ترین نشانه ها است. سندروم متابولیک مجموعه ای از عوامل خطر ( چاقی شکمی، قند خون بالا، فشار خون بالا، سطح بالای تری گلیسیرید خون و سطح پایین کلسترول HDL. ) است که باعث افزایش خطر بیماری های قلبی، دیابت و دیگر مشکلات جدی سلامت می شود. اگر سه مورد یا بیشتر از این نشانه ها را داشته باشید قطعا دچار سندروم متابولیک هستید.

 

تمام مدت تشنه هستید و یک سره باید به دستشویی بروید

اگر نمی توانید تشنگی تان را فرو بنشانید و دائم به دستشویی می روید ممکن است نشانه این باشد که قند خون بالایی دارید، یکی از نشانه های سندروم متابولیک. بسیاری از مردم نمی دانند سطح قند خونشان چند است تا زمانی که واقعا از حالت نرمال خارج می شود. جدای دیابت، استرس بیماری، زیاد خوردن و یا به اندازه کافی ورزش نکردن می تواند باعث مقاومت به انسولین شود.

 

سردرد دارید، احساس سرگیجه دارید یا دیدتان تار است

به فشار خون، قاتل خاموش گفته می شود چون معمولا تا وقتی به شدت بالا نرود چیزی متوجه نمی شوید. از نشانه های نگران کننده فشار خون بالا سردرد، سرگیجه، تاری دید، درد قفسه سینه و مشکل در تنفس است. اگر هر کدام از این نشانه ها را حس کردید باید هرچه سریع تر به دنبال درمان باشید.

 

برنامه غذایی سالمی را دنبال نمی کنید

یک برنامه غذایی سالم سرشار از میوه، سبزیجات، غلات کامل، آجیل ها، ماهی و گوشت سفید بدون چربی و یکی از بهترین راه ها برای تثبیت وزن سالم است. دنبال کردن یک برنامه غذایی سالم، اولین قدم مهمی است که منجر به رفع عوامل خطر سندروم متابولیک شده و پایبندی به آن در شرایط مختلف می تواند بسیار تاثیر گذار باشد. همچنین باید مواظب سدیم دریافتی خود در طول روز نیز باشید و کمتر از 2.300 میلی گرم آن را دریافت کنید.

 

به باشگاه نمی روید

برای پیشگیری از مشکلات قلبی عروقی مانند فشار خون و کلسترول بالا هیچ استراتژی بهتری از کاهش وزن و فعالیت فیزیکی نیست. توصیه می شود هفته ای 150 دقیقه فعالیت هوازی داشته باشید. حتی روزانه 15 دقیقه پیاده روی هم می تواند تاثیر محسوسی روی سلامتتان داشته باشد.

 

لاغرید اما چربی دارید

اگر از کسانی هستید که به نظر لاغر می آیید اما زیر لباستان چربی شکمی پنهان کرده اید، ممکن است در خطر سندروم متابولیک قرار داشته باشید. دلیل این خطر، وجود چربی های احشایی مرکزی است که اطراف ارگان های بدن را گرفته اند. چربی اطراف ران ها نیز نشانه جالبی نیست. بدون توجه به آنچه ترازو می گوید یک برنامه غذایی سالم را دنبال کنید و مقدار زیادی ورزش کنید.

 

سطح کلسترول خوبتان به طرز خطرناکی پایین است

اگر در آزمایش خونتان مشخص شود کلسترول HDL شما پایین است باید نگران شوید. سطح HDL کمتر از 50 میلی گرم برای خانم ها و کمتر از 40 میلی گرم برای آقایان یکی از شاخص های خطر سندروم متابولیک است.

 

مطالب مرتبط:

سندروم قلب شکسته چیست؟

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید.
© همیارسیستم
پرسش از دکتر