فهرست موضوعات
اختلالات قلبی یکی از علت های مرگ نوزاد در هنگام تولد می باشد که از بین هر ۱۰۰۰ نوزاد ۶ نوزاد به این علت فوت می کند. اکوی قلب جنین توسط متخصص قلب اطفال انجام خواهد شد و همانند سونوگرافی می باشد. با دستگاه اکوکاردیوگرافی اکو قلب جنین با تشخیص نارسایی های قلب نوزاد در ابتدای رشد جنین امکان پذیر می شود و می توان روند درمان را سریع تر آغاز کرد که البته استفاده از این دستگاه و پردازش اطلاعات آن نیاز به علم و مهارت بالا و خاصی دارد.
اکوی قلب جنین چیست؟
قلب سیستم پیچیده ای در بدن است به همین دلیل امکان اینکه در هفته های اول بارداری در شکل گیری آن مشکلی به وجود آید، هست. این مسائل و مشکلات باعث بروز مشکلات مادرزادی در قلب و بروز اشکالات و خطراتی در ساختمان قلب می شود و با به وجود آوردن ارتباطی غیر عادی بین قسمت چپ و راست قلب باعث می شود دریچه های قلب شکل متفاوتی را به خود بگیرند. اما در مواردی که اکو قلب جنین انجام شود می توان با تشخیص زودهنگام بیماری برای رفع و درمان آن اقدام کرد و در مواردی که امکان رفع این نقص نباشد می توان با اجازه پزشک قانونی به بارداری خاتمه داد.
اكو قلب جنين براي چيست؟
در پاسخ به این سوال میتوان گفت این اکو برای تشخیص اینکه آیا جنین احیاناً در ناحیه قلب دچار مشکلی هست یا نه، مثلا آیا بیماری قلبی مادرزادی دارد یا خیر.
چه زمانی اکوی قلب جنین لازم است
انجام اکو قلب جنین برای تمام مادران واجب نیست چرا که ساختار کلی قلب در سونوگرافی ماه سوم بارداری مورد بررسی قرار می گیرد. اما در مواردی که یکی از حالت های زیر وجود داشته باشد پزشک انجام اکو قلب را برای مادر تجویز خواهد کرد.
۱. سابقه بیماری قلبی مادر زادی در فرزندان قبلی و یا خانواده
وراثت در بیماری های قلبی تاثیر گذار می باشد به همین دلیل این افراد باید اکو را انجام دهند.
۲. مبتلا بودن مادر به بیماری لوپوس
لوپوس نوعی از بیماری است که در ایمنی بدن خوداختلالی به وجود می آید و بر اثر این بیماری دو نوع باکتری Anti-La (SSB) و Anti-Ro (SSA) در بدن تولید می شوند که توانایی عبور از دیواره جفت را نیز دارند.این باکتری ها می توانند با تاثیرگذاری بر قلب جنین باعث شوند جنین دچار مرگ داخل رحمی شود. در مواردی که این مشکل به موقع شناخته شود با درمان دارویی بی نظمی های قلبی برطرف می شوند.احتمال تاثیر آنتی بادی های لوپوس بر قلب جنین در هفته های ۱۸ تا ۲۴ بارداری بالاتر است به همین دلیل در این مدت مادر باید هر دو هفته یک بار اکو قلب جنین را انجام دهد.
۳. وجود بیماری متابولیکی در مادر مانند دیابت
اگر مادر به دیابت آشکار مبتلا شود، بالا بودن قند مادر به جنین منتقل شده و باعث می شود قلب جنین بزرگ تر از حد معمول بشود.
۴. احتمال اختلالات کروموزومی در جنین
بعد از انجام آزمایشات غربالگری اگر احتمال مشکلات ژنتیکی در محدوده متوسط الاخطر باشد بعد از مشورت پزشک با مشاور ژنتیک، برای مادر انجام اکو قلب جنین تجویز می شود.
۴. هیدروپس جنینی
برای پیداکردن علت هیدروپس قلبی اکو قلبی مفید می باشد.چرا که مشکلات قلبی جنین یکی از اصلی ترین علت های بروز هیدروپس در جنین می باشد.
۵. یافته غیر طبیعی و یا هرنوع ناهنجاری در قلب جنین
ممکن است ناهنجاری های مادرزادی و مشکلات قلبی باهم بروز کنند. به همین دلیل در صورتی که هر نوع از این اختلال ها مشاهده شود مادر با تجویز پزشک باید حتما برای انجام اکو قلب جنین مراجعه کند.
۶. دوقلوهای مونوکوریون
نوعی از دوقلو ها که هر دو جنین از یک جفت تغذیه خواهند کرد.
۷. بارداری به روش IVF
۸. تاکی کاردی و برادی کاردی
بالا رفتن و یا پایین آمدن ضربان قلب در جنین
۹. ضربان قلب نامنظم جنین
بروز آریتیمی یا هر شک و احتمالی نسبت به بروز مشکلات و نقص در ساختار قلب جنین که در سونوگرافی دیده شود.
۱۰. مصرف داروهای تراتوزن در دوره بارداری
اگر مادر داروهایی مانند لیتیوم مصرف میکنید، باید اکو قلب جنین صورت گیرد.
پزشک متخصص اکوی قلب جنین
یکی از خدمات فوق تخصصی که در مطب دکتر سپیده پزشکی به بهترین شکل ارائه می شود، اکوی قلب جنین است.
فواید اکوی قلب جنین
پدرر و مادرهایی که به دلایل مختلف از سالم نبودن قاب جنین خود اطمینان خاطر را ندارند و این موضوع باعث آشفتگی و بروز نگرانی در خانواده ها می شود می توانند با اکو قلب جنین از سلامت قلب جنین خود اطمینان حاصل کنند.( این روش برای مادر و جنین کاملا بی خطر می باشد.) می توان برخی از ناهنجاری ها و مشکلات قلبی را بعد از تشخیص از روش اکو قلب جنین با درمان های دارویی برطرف کرد تا نوزاد متولد شده دچار بیماری قلبی نباشد.
اكوی قلب جنین مبتلا به تترالوژی فالوت
در این ویدیو، جنین که مبتلا به تترالوژی فالوت است و توسط اکو قلب مشخص میشود را میتوانید مشاهده کنید.
در ادامه بخوانید:
سندروم هیپوپلازی ؛ علل بروز سندروم، نحوه درمان و تشخیص
دکتر سپیده پزشکی، متخصص قلب و عروق و فلوشیپ بیماریهای قلبی مادرزادی از سوئيس