فهرست موضوعات
پریکاردیت نوعی تورم و ناراحتی پریکارد، غشای نازک کیسه مانند اطراف قلب است که اغلب باعث درد قفسه سینه و گاهی اوقات علائم دیگر می شود.
درد شدید قفسه سینه همراه با پریکاردیت زمانی اتفاق می افتد که لایه های متورم پریکارد در برابر یکدیگر قرار بگیرند. بیشتر موارد این مشکل قلبی، خفیف است و معمولاً خودش بهبود می یابد. درمان برای موارد شدیدتر ممکن است شامل داروها و به ندرت جراحی باشد تشخیص و درمان اولیه ممکن است به کاهش خطر عوارض درازمدت کمک کند.
انواع پریکاردیت
این مشکل قلبی براساس علائم و مدت طول کشیدن علائم و انواع مختلفی دارد.
پریکاردیت حاد معمولا کمتر از ۳ هفته طول می کشد. گاهی هم ممکن است حدود ۴ تا ۶ هفته زمان ببرد ولی بهرحال در کمتر از ۳ ماه درمان میشود. اگر علائم بیش از ۳ ماه ادامه داشته باشد پریکاردیت مزمن تلقی می شود. شایعترین علامت پریکاردیت حاد احساس سوزن سوزن شدن و درد تیرکشنده قفسه سینه که ممکن است در پشت یا حتی سمت چپ هم حس شود. این درد ممکن است به شانه و سمت چپ گردن هم بزند و این درد در اکثر موارد وقت هایی که سرفه می کنید یا دراز می کشید یا نفس عمیق می کشید تشدید می شود و و وقتی مینشینید این درد کاهش می یابد. گاهی ممکن است تشخیص درد پریکاردیت از درد ناشی از حمله قلبی سخت باشد.
علائم پریکاردیت
بسته به نوع، علائم و نشانه های این مشکل قلبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد شدید قفسه سینه در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه که خصوصا در زمان نفس کشیدن شدیدتر می شود.
- ضعف تنفس هنگام خم شدن
- تپش قلب
- تب خفیف
- احساس کلی ضعف و خستگی یا مریضی
- سرفه کردن
- تورم پاها یا شکم
علت پریکاردیت
پریکاردیت می تواند مدت کوتاهی پس از یک حمله قلبی بزرگ بر اثر تحریک عضله آسیب دیده تحتانی قلب ایجاد شود. همچنین ممکن است هفته ها پس از حمله قلبی یا جراحی قلب اتفاق بیفتد.
علل دیگر عبارتند از:
- اختلالات التهابی سیستمی: از جمله لوپوس و آرتریت روماتوئید
- تروما: آسیب به قلب یا قفسه سینه که ممکن است براثر تصادفات ایجاد شود
- مشکلات دیگر: مشکلاتی نظیر نارسایی کلیه، ایدز، سرطان و سل
- همچنین ممکن است بعضی از داروها باعث ایجاد پریکاردیت شود که البته این موضوع خیلی غیرمعمول است.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
درصورتی که علائم جدید درد قفسه سینه را احساس کردید فورا به پزشک مراجعه کنید. بسیاری از علائم پریکاردیت شبیه سایر بیماریهای قلبی و ریوی است. هرچه زودتر پزشک مشکل را تشخیص دهد زودتر می توانید مورد درمان مناسب قرار بگیرید. به عنوان اگرچه ممکن است درد قفسه سینه بر اثر پریکاردیت باشد اما ممکن است علت اصلی این اتفاق بخاطر حمله قلبی یا آمبولی ریوی باشد.
مطالب مرتبط:
سندرم ولف پارکینسون وایت (WPW)
دکتر سپیده پزشکی، متخصص قلب و عروق و فلوشیپ بیماری های مادرزادی قلب و CMRI از سوئیس