فهرست موضوعات
آنوریسم زمانی اتفاق می افتد که بخشی از دیواره یک سرخرگ ضعیف شود و این موضوع باعث می شود تا دیواره سرخرگ به صورت غیرطبیعی بزرگ و برآمده شود. بعضی اوقات علل آنوریسم ناشناخته است ولی در بعضی موارد ممکن است مادرزادی باشد یعنی فرد با این مشکل به دنیا می آید. آنوریسم همچنین ممکن است در نتیجه بیماری آئورت یا آسیب دیدگی ایجاد شود. وجود سابقه خانوادگی در آنوریسم خطر ابتلا به آن را در افراد افزایش می دهد. فشارخون بالا، کلسترول بالا و سیگار کشیدن هم از دیگر عوامل خطرساز است.
انواع آنوریسم
آنوریسم ممکن است در جاهای مختلفی رخ دهد ولی رایج ترین انواع آن به شرح زیر است:
آنوریسم آئورت: در شریان اصلی از قلب رخ می دهد.
آنوریسم مغزی: در مغز رخ می دهد.
آنوريسم عروق مربوط به ناحيه ركبي: در ديواره عروق پشت مفصل زانو رخ ميدهد.
آنوريسم شريان مزانتريك: در روده رخ می دهد.
آنوریسم شریان طحالی: در طحال رخ می دهد.
علایم آنوریسم
آنوریسم در قفسه سینه باعث درد قفسه سینه، گردن، کمر و شکم میشود. درد ممکن است ناگهانی و تیز باشد. آنوریسم در شکم باعث درد کمر (گاهی شدید)، بیاشتهایی و کاهش وزن و وجود یک توده ضرباندار در شکم میشود. آنوریسم در یک سرخرگ پا باعث نرسیدن خون به مقدار کافی به نقاط مختلف پا میشود. در نتیجه پا دچار ضعف و رنگپریدگی میشود، یا اینکه متورم شده، رنگ آن به کبودی تغییر میکند. امکان دارد یک توده ضرباندار در ناحیه کشاله ران یا پشت زانو وجود داشته باشد. آنوریسم در سرخرگ مغزی باعث سردرد (اغلب ضرباندار)، ضعف، فلج یا کرختی، درد پشت چشم، تغییر بینایی یا نابینایی نسبی و مساوی نبودن اندازه مردمکهای چشم میشود. آنوریسم در عضله قلب باعث نامنظم شدن ضربان قلب و علایم نارسایی احتقانی قلب میشود. اگر پارگی آنوریسم درمان نشود، میتواند به مرگ بیانجامد.
پیشگیری و درمان آنوریسم
اگر آنوریسم پاره شود یک موقعیت اورژانسی پزشکی رخ داده است، در چنین مواقعی سریعا به اورژانس مراجعه کنید. اغلب آنوریسم ها به کمک جراحی درمان می شوند. برای کاهش خطر ابتلا به آنوریسم کارهای زیر را انجام دهید:
- کنترل فشارخون بالا
- مصرف غذاهای سالم
- فعالیت بدنی منظم
- ترک سیگار
- کنترل استرس
مطالب مرتبط:
ضربان قلب نامنظم یا آریتمی چیست؟
احساس تنهایی برای قلب مضر است!