نارسایی دریچه میترال چیست و چه انواعی دارد؟

خون یک مسیر یکطرفه را به سمت قلب می‌پیماید. جریان خون در قلب از بین بطن چپ به سمت دهلیز چپ و سپس به کل بدن است. دریچه میترال بطن و دهلیز چپ را از هم جدا کرده و از جریان رو به عقب خون جلوگیری می‌کند. در نارسایی دریچه میترال این دریچه به خوبی عمل نکرده و همین سبب بازگشت خون به بطن می‌شود.

علت نارسایی دریچه میترال چیست؟

هر آنچه که سبب تغییر اندازه، شکل، انعطاف‌پذیری و مکانیک دریچه‌ میترال شود و یا نحوه قرارگیری آن بین بطن و دهلیز چپ را تغییر دهد سبب نارسایی میترال می‌شود. فشار خون بالا یکی از دلایل اصلی است. سایر موارد شامل جریان خون ضعیف در شریان‌هایی که با کلسترول مسدود شده‌اند، پرولاپس دریچه میترال، سکته قلبی، ته‌نشست کلسیم روی دریچه، عفونت و هر چیزی که سبب بزرگ شدن قلب شود است.

انواع نارسایی میترال

این نارسایی قلب می‌تواند به صورت ناگهانی (حاد) یا به طور شایع‌تر در طول زمان (مزمن) رخ دهد.

نارسایی حاد

نارسایی حاد دریچه میترال اغلب به دلیل آسیب به قلب به دلیل سکته قلبی یا عفونت قلب (اندوکاردیت) رخ می‌دهد.

نارسایی مزمن

نارسایی مزمن دریچه میترال به دلایل زیادی مانند پرولاپس دریچه میترال، بیماری روماتوئید قلبی و فشار خون درمان‌نشده رخ می‌دهد.

علائم

علائم نارسایی دریچه میترال

نارسایی دریچه میترال در قالب سه علامت ظهور میابد: شنیدن صدای سوفل در قلب از طریق استتوسکوپ، تشخیص در اکوکاردیوگرافی که به دلایل دیگری انجام شده و یا علائمی که با این بیماری در ارتباط است از جمله:

  • تنگی نفس به خصوص در حین فعالیت یا دراز کشیدن
  • خستگی به خصوص در هنگام افزایش فعالیت
  • سرفه به خصوص در شب و در حالت دراز کشیده
  • نبض تند و سطحی
  • ورم پا که به دلیل بازگشت خون به ریه‌ها و ایجاد مشکل در سمت راست قلب رخ می‌دهد.

اگر تشخیص داده شد که این مشکل قلبی را دارید باید اکوکاردیوگرافی انجام شود. در این تست از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از فعالیت قلب و اندازه‌گیری جریان خون در دریچه میترال و قطر قلب در انتهای هر ضربان قلب استفاده می‌شود.

آیا نارسایی دریچه میترال خطرناک است

نارسایی میترال خفیف نرمال است و حتی در قلب سالم با یک دریچه میترال سالم هم دیده می‌شود. ولی برگشت خون قابل توجه به معنای این است که دهلیز چپ بایستی خون بیشتری در هر انقباض پمپ کند (یعنی هم خونی که باید به کل بدن برود و هم خونی که از طریق دریچه میترال به عقب بازگشته است). برای جبران این حالت قلب سخت‌تر کار کرده تا خون اکسیژن‌دار برای بدن تأمین کند. در طول زمان این کار مازاد سبب تغییر اندازه و شکل بطن و دهلیز چپ و نحوه قرارگیری دریچه میترال می‌شود و همین سبب نشت بیشتر خون می‌شود. کشیده شدن ماهیچه قلبی سبب انحراف مسیر الکتریکی قلب و در نهایت اختلال در ریتم قلبی می‌شود. نارسایی میترال همچنین سبب بازگشت خون به وریدهای ریوی و اشکال در تنفس می‌شود.

درمان نارسایی میترال

درمان به نوع و شدت مشکل بستگی دارد و شامل درمان دارویی یا جراحی می‌شود.

 

دکتر سپیده پزشکی، متخصص قلب و عروق و فلوشیپ بیماری‌های قلبی مادرزادی از سوئيس

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید.
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ۲۵ سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۹( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام خانم دکتر من مرد۳۳ساله هستم بدون هیچ مشکل قلبی درد درقفسه سینه حس کردم پس ازمراجعه به پزشک متوجه EFقلبم ۲۰درصدشده پس یک دوره دارو ۶ماه به Ef۳۵درصد رسیدم وعلایم تنگی نفس وورم پاهم ندارم آیا من به Efنرمال بامصرف دارو میرسم ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر سپیده پزشکی سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۹( 2 سال پیش)

      اگر علت افت عملکرد قلبی مادرزادی نباشد امید زیادی هست که مجددا به عملکرد قلبی نرمال برسد

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر