فهرست موضوعات
رگهای واریس رگهایی ورم کرده و تغییر شکل داده هستند که به شکل برآمدگیهای ناهمگونی بر سطح پوست ظاهر میشوند. این رگها معمولا ظاهری ارغوانی یا آبی رنگ دارند و معمولا در پشت پا یا ساق پا ایجاد میشوند. در این مقاله به معرفی موثرترین آمپول برای درمان واریس میپردازیم.
فهرست زیر به معرفی داروهایی میپردازد که برای درمان واریس پا موثر هستند یا توسط پزشکان برای رفع این مشکل پیشنهاد میشوند.
۱. پولیدوکانول
یکی از آمپولهای موثر برای درمان ورایس، پولیدوکانول است. همچنین این آمپول هنگام استفاده از روش اسکلروتراپی برای درمان واریس نیز ممکن است تجویز شود. پولیدوکانول باعث افزایش لختههای خونی و بافت زخم در درون انواع مشخصی از وریدها میشود. همچنین این آمپول واریس به کاهش ورم رگهای بزرگ شده کمک میکند.
پولیدوکانول برای درمان رگهای عنکبوتی کوچک بدون عارضه و رگهای واریس موجود در پاها استفاده میشود. پولیدوکانول نمیتواند به درمان رگهای واریسی که قطری بزرگ تر از سه میلی متر دارند کمک کند. پولیدوکانول موجب بهبود کامل رگهای واریس نمیشود و تأثیر این دارو دائمی محسوب نمیشود.
آمپول پولیدوکانول همچنین ممکن است برای درمان سایر مشکلات، به جز واریس، استفاده شود که از حوصله این بحث خارج است.
اطلاعات مهم در مورد پولیدوکانول
اگر بیمار دچار اختلالات لخته شدن خون باشد نباید از این دارو استفاده کند. مشکلاتی نظیر ترومبوز ورید عمقی (DVT)، ورم وریدی ناشی از لخته خونی یا بیماری بورگر، اختلالات رایج لخته شدن خون هستند.
پیش از مصرف پولیدوکانول
بیمار برای مصرف این تزریق برای واریس نباید به آن حساسیت (آلرژی) داشته باشد و یا مشکلات زیر را داشته باشد:
- بیمار درگیر اختلالات لخته شدن خون نظیر ترومبوز ورید عمقی (DVT) یا ترومبوفلبیت (در این بیماری وریدها به دلیل لخته خونی ورم میکنند) باشد.
- بیمار درگیر بیماری بورگر باشد (این بیماری نوعی اختلال لخته شدن خون در دستها و پاهای بیمار است).
برای این که پولیدوکانول مشکلی برای بیمار ایجاد نکند، بیمار باید تمامی سوابق پزشکی خود را در اختیار پزشک قرار دهد. علاوهبر این او باید حساسیتهای خود را به پزشک توضیح دهد.
۲. سوترادکول
سوترادکول آمپول دیگری است که برای درمان واریس استفاده میشود و برای اسکلروتراپی نیز ممکن است تجویز شود. این دارو نیز به ایجاد لختههای خونی در بدن کمک میکند، همچنین میتواند موجب ایجاد بافت زخم در درون بعضی از انواع وریدها شود. این دارو نیز به کاهش ورم و کوچک شدن وریدهای بزرگ شده کمک میکند.
سوترادکول برای درمان رگهای کوچک و بی عارضه واریس ایجاد شده در پا به کار میرود. همچنین این دارو ماهیت درمانی ندارد و آثار دائمی در بدن ایجاد نمیکند. سوترادکول میتواند برای اهدافی متفاوتی به جز واریس استفاده شود.
اطلاعات مهم دارویی در مورد سوترادکول
بیمارانی که به دلیل بیماریهای جدی در بستر بیماری قرار دارند نباید از سوترادکول استفاده کنند. همچنین بیمارانی که مشکل لخته خون، اختلالات خونریزی، حساسیت، سرطان، عفونتهای شدید خونی یا هر بیماری کنترل نشده یا درمان نشده ای دارند، نباید از این دارو استفاده کنند.
پیش از مصرف سوترادکول
باز هم تاکید میکنیم که بیمارانی که به سوترادکول حساسیت دارند نباید از این دارو استفاده کنند (بررسی این موضوع توسط کادر درمان در جلوگیری از مشکلات بعدی اهمیت دارد)، همچنین بیمارانی که مشکلات زیر را دارند در مصرف این دارو محدودیت دارند:
- بیمار از اختلال لخته خونی رنج میبرد و با مشکلاتی نظیر ترومبوز ورید عمقی (DVT) یا ترومبوفلیبیت (ورم کردن ورید به دلیل لخته خونی) دست و پنجه نرم میکند.
- بیمار به بیماری بورگر دچار باشد (بیماری بورگر یک اختلال لخته شدن خون است که بر پاها و دستان بیمار تاثیر میگذارد).
- حساسیت به دارو داشته باشد.
- به سرطان مبتلا باشد.
- عفونت شدید در خون وجود داشته باشد (بیمار سپسیس (Sepsis) داشته باشد).
- هر بیماری درمان نشده یا کنترل نشده ای نظیر دیابت، فعالیت بیش از حد تیروئید یا بیماری پوستی در بدن بیمار وجود داشته باشد.
- اگر بیمار به دلیل بیماریهای شدید در بستر بیماری باشد.
سوترادکول نباید برای درمان رگهای واریسی به کار رود که به واسطه یک تومور در شکم یا لگن ایجاد شده اند، مگر این که تومور پیش از آغاز درمان با این دارو به وسیله جراحی حذف شده باشد.
۳. آمپول اسکلرا (نام تجاری Asclera)
اسکلرا هم یک عامل اسکلروز است. این دارو به ایجاد لختههای خونی و بافتهای زخم درون انواع مشخصی از رگها کمک میکند. پزشک با کمک این دارو، رگهای مدنظر را می بندد.
اسکلرا برای درمان رگهای عنکبوتی کوچک و رگهای واریس بدون عارضه پا استفاده میشود. اسکلرا نیز محدودیت درمانی دارد و برای رگهای واریس با قطر کوچک تر از سه میلی متر استفاده میشود.
اطلاعات مهم در مورد اسکلرا
اگر بیمار به لورث ۹، لوروماکروگول ۴۰۰ یا پولیدوکانول حساسیت داشته باشد یا به اختلالات لخته شدن خون نظیر ترمبوز وریدی عمقی (DVT)، ورم وریدی ناشی از لخته یا بیماری بورگر مبتلا باشد نباید از این دارو برای درمان واریس استفاده کند. پیش از درمان با اسکلرا، پزشک سوابق بیمار برای وجود حساسیت دارویی را بررسی میکند و البته بیمار نیز وظیفه دارد اطلاعات وضعیت خود را در اختیار پزشک قرار دهد.
اطلاعاتی نظیر سوزش، درد یا ورم در اطراف محل تزریق باید فورا به پزشک اطلاع داده شوند. بعد از تزریق این دارو معمولا نظارت مستقیم کادر درمانی وجود دارد تا از عدم ایجاد عوارض بعدی اطمینان حاصل شود. بعد از تزریق نیز دنبال کردن دستورات مراقبتی پزشک برای جلوگیری از ایجاد مشکلات مهمتر اهمیت دارد.
برای دو تا سه روز پس از درمان با اسکلرا، بیمار باید از تماس با نور مستقیم خورشید، برنزه کردن، آفتاب گرفتن یا سونا پرهیز کند. نباید از یخ یا پدهای گرمایی برای محل درمان استفاده کرد، مگر این که پزشک استفاده از این ابزارها را توصیه کرده باشد. همچنین پرهیز از ورزشهای سنگین و قدرتی و نشستن طولانی مدت اهمیت دارد و برای مثال بیمار نباید برای سفری طولانی سوار خودرو یا هواپیما شود.
۴. واریتنا؛ یک آمپول دیگر برای درمان واریس
واریتنا ماده اسکلروز دیگری است که برای درمان رگهای واریس به کار میرود. این دارو نیز به ایجاد لختههای خونی و بافت زخم در درون انواع مشخصی از سیاهرگها کمک میکند و در نهایت موجب کاهش ورم در رگهای گشاد شده میشود.
واریتنا برای درمان رگهای واریس و عنکبوتی کوچک و بی عارضه در پا استفاده میشود. این دارو نیز برای رگهای واریس بزرگ تر از ۳ میلیمتر (قطر) کارایی ندارد. واریتنا نیز درمان قطعی رگهای واریس محسوب نمیشود و آثار این دارو دائمی نیست و پس از مدتی از بین میروند.
۵. سدیم تترادسیل سولفات
سدیم تترادسیل سولفات آخرین دارویی است که برای درمان واریس در این مطلب معرفی میکنیم. این دارو مشابه چهار داروی قبلی با ایجاد لخته و بافت زخم در وریدهایی که تزریق میشود به درمان کمک میکند. این دارو در نهایت موجب کاهش ورم وریدهای گشاد شده میشود.
سدیم تترادسیل سولفات برای درمان رگهای واریس بدون عارضه در پا به کار میرود. این دارو نیز درمان قطعی و دائمی رگهای واریس نیست و برای برطرف شدن دائمی این رگها باید عامل اصلی ایجاد آنها شناسایی و برطرف شوند. همچنین این دارو میتواند برای مقاصد درمانی دیگری به غیر از آن چه این متن به بررسی آن پرداخته است به کار رود.
اطلاعات مهمی در مورد سدیم تترادسیل سولفات
اگر بیمار در بستر بیماری باشد نباید از این دارو استفاده کند، همچنین بیمارانی که مشکلاتی نظیر مشکلات لخته شدن خون، اختلالات خونریزی، حساسیت، سرطان، عفونت خونی یا هر بیماری درمان نشده دیگر دارند نباید از این دارو استفاده کنند. انتقال سوابق بیماری به پزشک پیش از تزریق این دارو اهمیت دارد.
به این دقت داشته باشید که سدیم تترادسیل سولفات نباید برای رگهای واریس ایجاد شده از طریق تومورها استفاده شود، مگر این که تومور پیش از درمان واریس برداشته شده باشد.
امیدوارم این مطلب برایتان کاربردی باشد
دکتر سپیده پزشکی
دکتر واریس در تهران و متخصص قلب و عروق
زعفرانیه | مقدس اردبیلی | نبش فرخ| ساختمان فرخ |پلاک یک |طبقه ۴ |واحد ۴۰۴