فهرست موضوعات
رگهای واریس میتوانند اولین مرحله از بیماری جدیتری باشند، بیماری ای که با نام بیماری مزمن وریدی شناخته میشود. این بیماری اغلب با تغییر رنگ شدید پوست، خصوصا در ساق و مچ پا همراه است. جمع شدن خون در رگهای واریس میتواند به بافت بخشهای پایینی و مچ پا نشت کند، این موضوع به تیره تر شدن و سخت شدن پوست منجر میشود و زخمهایی بر روی پوست ایجاد میکند که درمان آنها دشوار است. بهتر است در صورت مشاهده این علائم هر چه سریعتر برای درمان واریس پا اقدام کنید. در این مطلب عوارض واریس و خطرات واریس را بررسی خواهیم کرد.
رگهای واریس میتوانند به مشکلاتی بزرگ تر از مشکلات ظاهری تبدیل شوند. این رگها میتوانند درد، ورم، سندرم پای بی قرار، خستگی و درد پا ایجاد کنند، نشانههایی که میتوانند به طور مستقیم فعالیت روزانه و کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار دهند. رگهای واریس درمان نشده میتوانند خطرناک باشند، زیرا خون جمع شده در این رگها میتواند لخته ایجاد کند. زمانی که رگهای واریس لخته میشوند، به این بیماری فلبیت سطحی گفته میشود و این مشکل در اغلب موارد بسیار دردناک است و البته در همه موارد خطرناک نیست. با این حال یکی از مطالعات جدید نشان میدهد که این بیماری میتواند به لخته خونی عمیق تبدیل شود، موضوعی که ترومبوز رگ عمیق نیز نامیده میشود. ترومبوز وریدی عمقی خطرات زیادی دارد و نیازمند توجه پزشکی فوری خواهد بود.
حتماً بخوانید: برای واریس به چه دکتری مراجعه کنیم
آیا واریس خطرناک است
پاسخ کوتاه: گاهی.
پاسخ توضیحی: تمامی رگهای واریس نیازمند درمان نیستند، اما اگر در بدن خود آنها را مشاهده کردید باید به متخصص رگ مراجعه کنید. بعضی از رگهای واریس میتوانند با تغییرات سبک زندگی درمان شوند، موضوعی که پیشرفت آنها را متوقف میکند. این تغییرات سبک زندگی شامل: پوشیدن جوراب واریس، استراحت کردن در زمان کار و فعالیت و بالا و پایین بردن پا به صورت چند بار در روز، حفظ وزن سالم و ورزش منظم میباشد.
با این وجود، بعضی رگهای واریس جدی تر هستند و نیازمند درمان خواهند بود. تا زمانی که بیشتر افراد به سراغ یک متخصص رگ بروند، رگهای واریس آنها بزرگ، برجسته و دردناک شده است. در این زمان، احتمال بروز مشکلات ثانویه و عوارض واریس افزایش مییابد.
حتماً بخوانید: اسکلروتراپی چیست و چگونه میتواند واریس را درمان کند
آیا بی توجهی به رگهای واریس خطرناک است؟
در حالی که تمامی رگهای واریس خطرناک نیستند، بررسی و نظارت بر این رگها توسط متخصص واریس برای تعیین میزان درمان مورد نیاز ضرورت دارد. این موضوع از بروز مسائل و مشکلات ثانویه جلوگیری میکند، موضوعاتی نظیر خونریزی ناگهانی، لختههای خونی، التهاب، زخمهای وریدی و مشکلاتی دیگر مواردی از این دست هستند. بنابراین بررسی، نظارت و درمان این رگها امری ضروری است. در ادامه به برخی از مهمترین عوارض واریس میپردازیم.
خطرات واریس :خونریزی رگهای واریس
خون ریزی این رگها میتواند بعد از آسیب خفیف نظیر بریدگی یا از هم پاشیدن رگها اتفاق بیافتد. معمولا این صدمات شدید نیستند، اما ممکن است با کشیدن شدن به لبه یک مبلمان یا ساییدن آن قسمت از بدن در زمان حمام ایجاد شوند.
اگر پوست شما باز نشود، آسیب ایجاد شده به کبودی میانجامد. با این حال، اگر پوست در آن قسمت باز شود، رگ واریس میتواند به خون ریزی زیادی منجر شود، موضوعی که اغلب باعث میشود بیماران برای توقف خون ریزی به اتاقهای اورژانس بروند. این خون ریزی میتواند از نظر روحی مشکل ساز و خطرناک باشد و هزینههای اورژانسی زیادی را بر فرد تحمیل کند. در این شرایط استفاده از درمان برای رگهای واریس پیش از این که به جراحت و خون ریزی منجر شود، گزینه ای منطقی به نظر میرسد.
عوارض واریس : خطر ترومبوز رگ عمیق و سطحی
یکی از عوارض واریس لخته خون است. برای جلوگیری از ایجاد لخته، جریان پیدا کردن خون موجود در وریدها اهمیت دارد.
ترومبوز سطحی
زمانی که جریان خون کند شود، خطر لخته شدن خون افزایش مییابد. لخته شدن خون پاسخی طبیعی برای محدود کردن خون ریزی در زمان جراحت محسوب میشود. با این حال، جمع شدن خون ورید در رگهای واریس میتواند به ایجاد لخته در رگها منجر شود و ترومبوز رگ سطحی یا SVT ایجاد کند.
ترومبوفلبیت سطحی
کاهش جریان خون در رگهای واریس، لخته شدن خون و آسیب به رگ در کنار هم منجر به التهاب وریدی میشود که ترومبوفلبیت سطحی نام دارد. این التهاب زیر سطح پوست قرار دارد و منجر به تودههایی قرمز و نازک میشود که در رگهای واریس درد ایجاد میکنند.
ترومبوز رگ عمیق
اگر لخته در رگهای عمیق پا ایجاد شود، این موضوع ترومبوز وریدی عمقی یا DVT خوانده میشود. لختههای خونی موجود در پا معمولا بدون علامت هستند اما میتوانند در بدن درد، ورم و مشکلات راه رفتن ایجاد کنند. به علاوه، لختههای خونی ممکن است آزاد شوند و در جریان خون به ششها بروند و در نهایت امبولی ریوی ایجاد کنند که خطر مرگ به همراه دارد. امبولی ریوی میتواند با مراجعه به اورژانس پزشکی درمان شود، با این حال خطر مرگ زیادی نیز به همراه دارد. امبولی ریوی در هر پنج دقیقه یک نفر را در ایالات متحده میکشد، مرگهایی که بسیاری از آنها قابل پیشگیری هستند.
عوارض واریس پا: زخمهای پا
زمانی که رگهای واریس درمان نشوند، فشار و التهاب مایع موجود در ناحیه میتواند به پوست راه پیدا کند و زخمهایی ایجاد کند که قابل عفونت هستند. نزدیک به هشتاد درصد از زخمهای پوستی در قسمت پایین پا به دلیل رگهای واریس رخ میدهند. زخمهای پا بیشتر موارد در بالای مچ پا رخ میدهند و درمان و التیام آنها دشوار است. بدون درمان مناسب، عفونت ایجاد شده در این رگها میتواند پخش شود.
خطرات واریس : لیپودرماتوسکلروز و بیماری وریدی
لیپودرماتوسکلروز (با لیمفدیما اشتباه گرفته نشود) نوعی از التهاب چربی زیرپوستی است که باعث سختی پوست، رنگدانههای ناهموار در پوست، قرمزی و ورم میشود، این بیماری برای بسیاری از افراد درد ایجاد میکند. با وجود این که علت دقیق این بیماری مشخص نیست، لیپودرماتوسکلروز اغلب در بیمارانی یافت میشود که چاق هستند و از رگهای واریس رنج میبرند.
آیا واریس کشنده است؟
اگرچه واریس یکی از مشکلات بیخطر محسوب میشود، اما همچنان خطر پارگی رگها را دارد، به خصوص اگر بدون درمان باقی بماند. خونریزی وریدی متعاقب آن میتواند شدید باشد و به سرعت میتواند منجر به از دست دادن هوشیاری و مرگ شود.
علاوهبر این رگهای واریس درمان نشده میتوانند خطرناک باشند زیرا خونی که در این رگها جمع میشود ممکن است لخته شود. هنگامی که لخته ناشی از واریس ایجاد شود، به این بیماری فلبیت سطحی گفته می شود و معمولاً بسیار دردناک است اما لزوماً منجر به مرگ نمیشود.
چه زمانی برای رگهای واریس به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر به بیماری وریدی در بدن خود مشکوک هستید، باید برای ارزیابی وریدی به سراغ متخصص رگ بروید. تمامی رگهای واریس مشابه رگهای تیره و برآمده موجود در تصاویر مشهود نیستند. بعضی از این رگها مشهود و کمتر قابل توجه هستند، با این حال بعضی دیگر به هیچ وجه قابل مشاهده نیستند. اگر درد پای بی دلیل یا سنگینی پا حس میکنید، باید مورد ارزیابی قرار بگیرید. سونوگرافی میتواند ناکارآمدی وریدی را نشان دهد و به پزشکان کمک کند به شکل کارآمدی به رفع مشکل بپردازند.
بیماران پر ریسک نیز باید به طور منظم مورد ارزیابی قرار گیرند، خصوصا اگر علائم و عوارض بیماری واریس نظیر سنگینی، درد، ورم، حساسیت به تماس، سوختن یا خارش را احساس کردند. بیمارانی که سابقه خانوادگی بیماری وریدی دارند، سن آنها زیاد است و زنان بالای سی سالی که سه فرزند یا بیشتر را به دنیا آورده اند یا کسانی که از داروهای ضدبارداری دهانی استفاده میکنند در معرض خطر بالاتری هستند. توجه کنید واریس در بارداری نیز بسیار شایع است و بهتر است به دکتر مراجعه شود.
توجه: میتوانید برای جلوگیری از واریس پا از روغن برای درمان واریس و یا جوراب واریس استفاده کنید.
به این توجه داشته باشید که این بیماری تنها برای زنان و افراد مسن رخ نمیدهد. اگر برای مدت زمان زیادی میایستید یا مینشینید، خطر ایجاد واریس و بیماری وریدی افزایش پیدا میکند. اگر به هر دلیلی بر روی تخت خواب و در حال استراحت طولانی هستید، احتمال ایجاد لختههای خونی نیز به عنوان یکی از عوارض واریس پا به میزان زیادی افزایش پیدا میکند.
دکتر سپیده پزشکی
دکتر واریس در تهران و متخصص قلب و عروق
زعفرانیه | مقدس اردبیلی | نبش فرخ| ساختمان فرخ |پلاک یک |طبقه ۴، واحد ۴۰۴