واریس بارداری ؛ تشخیص و درمان واریس در بارداری با راهکارهای موثر

واریس بارداری

رگهای واریسی برای بعضی از خانمها بخش شایع و معمولاً بی ضرر بارداری است و هنگامی اتفاق می افتد که رحم فشار زیادی به رگ بزرگ (ورید اجوف تحتانی) که باعث برگشت خون از پاها به قلب میشود وارد میکند. واریس بارداری می تواند خارش ایجاد کند، ناراحت کننده و یا حتی دردناک شود. معمولاً در پاها ، واژن و رکتوم به وجود می آید (هموروئید نیز فقط نوعی از رگهای واریسی است).

انواع واریس بارداری

مشاهده واریس بارداری بیشتر در پاهای مادر حامله رایج‌تر است، همچنین افراد ممکن است این رگ ها را در دیگر بخش های بدن مشاهده کنند.

رگ اصلی موجود در سمت راست بدن (بزرگ سیاهرگ زیرین) در زمان بارداری متحمل فشار زیادی می شود. این رگ به دریافت خون از اندام های پایینی و بیشتر اعضای موجود در لگن و شکم می پردازد. فشار ایجاد شده بر بزرگ سیاهرگ پایینی گردش خون از پاهای شما و سفر بازگشت آن به قلب را دچار مشکل می کند.

توده ها نیز رگ های واریسی هستند که در درون روده رشد می کنند و در زمان بارداری رایج هستند.

تقریبا ۴ درصد از زنان باردار در درون و اطراف واژن خود دچار رگ های واریس می شوند، عارضه ای که با نام رگ های واریس ولوار و یا واریس واژن شناخته می شوند. این عارضه ممکن است توسط خود فرد و یا مامایی که بیمار را معاینه می کند مشاهده شود.

علت واریس در بارداری

علت واریس پا در بارداری

به طور معمول، رگ ها دارای دریچه ای یک سویه هستند که جریان خون به سمت قلب را هدایت می کنند. فشار یا ضعیف شدن این دریچه ها موجب بازگشت یا انبار شدن خون در رگ ها می شود. این موضوع موجب ورم کردن و بزرگ شدن رگ ها می شود. هموروئیدها نیز نتیجه بزرگ شدن رگ های موجود در مقعد هستند. رگ های واریس زمانی رخ می دهند که رگ های پا ورم کنند.

بسیاری از تغییرات زمان بارداری می توانند خطر بروز هموروئید و رگ های واریس را افزایش دهند، این تغییرات عبارتند از:

  • افزایش حجم خون، موضوعی که رگ ها را گشاد می کند؛
  • وزن زیاد کودک در حال رشد منجر به فشار به رگ های خونی بزرگ در لگن می شود، موضوعی که جریان خون را تغییر می دهد.
  • تغییرات هورمونی بر رگ ها تاثیر می گذارند، موضوعی که بازگشت خون به قلب را کند می کند و موجب ورم کردن رگ های کوچک تر در پا و لگن می شود.

هموروئیدها نیز می توانند با فشار زمان مدفوع خصوصا در زمان یبوست بدتر شوند. اضافه وزن و وجود سابقه هموروئید پیش از بارداری می تواند وضعیت وخیم تری ایجاد کند. زور زدن زمان دفع نیز موجب بدتر شدن هموروئیدها می شود.

درمان واریس پا در بارداری با راهکارهای خانگی

برای درمان واریس پا در بارداری راهکارهای خانگی زیر را امتحان کنید:

استراحت‌های مکرر

برای درمان واریس بارداری استراحت های مکرر داشته باشید و اگر مجبور هستید برای مدتی به صورت مداوم بایستید یا بنشینید، حرکت کنید.

درست نشستن

هنگام نشستن روی مبل یا صندلی، پاهایتان را روی هم نندازید.

بالا نگه‌داشتن پاها

برای پیشگیری از واریس پا در بارداری سعی کنید بیشتر وقت ها پاها را بالا ببرید.

جوراب واریس

جوراب شلواری مخصوص مادران، بپوشید. این جوراب شلواری مخصوص، عضلات پا را به آرامی فشرده می کند و رگ ها را فشار می دهد تا به فشار خون به سمت قلب کمک کند. آنها با جوراب شلواری معمولی تفاوت دارند زیرا فشارهای تدریجی فشار را روی پا اعمال می کنند .بیشترین فشرده سازی دور مچ پا است و کمترین مربوط به بالای پاها است.

از پوشیدن جوراب های تنگی که گاها تا زانو هستند و در یک نقطه ی خاص روی پاها فشرده می شوند خودداری کنید زیرا این امر می تواند گردش خون در پاها را قطع کند.

ورزش سبک

اگر پزشکتان صلاح دید، ورزش بسیار سبک و کم تحرکی داشته باشید.

نحوه خوابیدن

در سمت چپ خود بخوابید تا فشار خاموش شده از ورید اجوف تحتانی که در سمت راست بدن شماست را خاموش نگه دارید.

با پزشکتان در ارتباط باشید

اگر متوجه شدید که رگ ها احساس سختی ، گرما یا درد دارند یا پوست بالای آنها قرمز به نظر می رسد، با پزشک خود تماس بگیرید.

خطرات واریس در بارداری

ممکن است  واریس در حاملگی به صورت یک مسئله مربوط به زیبایی به نظر برسد، اما دقت داشته باشید که نباید این رگ ها را نادیده بگیرید، خصوصا زمانی که موجب درد و ناراحتی در بدن می شوند. در موارد بسیار نادر، نارسایی وریدی یا ناتوانی رگ ها در بازگشت مناسب خون به قلب می تواند به عارضه های شدید پوستی بیانجامد. در سناریوهایی به شدت نادر، رگ های واریس ممکن است به شدت ورم کنند و درد شدید و لخته های خونی احتمالی را به وجود آورند.

اما در اکثر موارد، تنها یادگاری که از بارداری برای زنان باقی خواهد ماند یک کودک زیبا خواهد بود. حتی رگ های واریس ولوار نیز نمی توانند تاثیری بر نحوه زایمان افراد بگذارند. این بدین دلیل رخ می دهد که رگ های واریس به طور معمول جریان خون سطح پایینی در خود دارند. در چنین شرایطی بهتر است مادران مامای خود را در جریان وجود چنین عارضه ای قرار دهند. به این دلیل بهتر است که ماما در جریان مسئله قرار بگیرد که زایمان با آرامش بیشتری انجام گیرد و احتمال خون ریزی رگ ها کاهش یابد.

پوشیدن جوراب واریس در بارداری

جوراب واریس در بارداری

جوراب های واریس روشی عالی برای مبارزه با ورم در پاها و قوزک ها در زمان بارداری هستند. اگر احساس گرفتگی و درد در پاها و مچ خود دارید، استفاده از جوراب های واریس می تواند مشکل شما را تا حد زیادی برطرف کند.

جوراب های واریس می توانند به بهبود رگ های واریس کمک کنند و از گسترش آنها جلوگیری کنند، زیرا این جوراب ها بازگشت خون به قلب را آسان تر می کنند.

نحوه عملکرد جوراب های واریس در بارداری

با بزرگ تر شدن شکم مادر در زمان بارداری، فشار بیشتری از جانب کودک به بدن مادر وارد می شود و رگ ها شروع به گشاد شدن می کنند، موضوعی که در نهایت کارآمدی عملکرد آنها را کاهش می دهد.

جوراب های واریس گردش خون را بهبود می دهند و به جریان خون به قلب از طریق سیستم وریدی کمک می کنند. جوراب های واریس این کار را با اضافه کردن تدریجی فشار به پاها از پایین به بالای پا انجام می دهند. بیشتر فشار بر قوزک و نواحی پایینی متمرکز است و با بالا آمدن جوراب این فشار به تدریج کاهش می یابد.

جوراب های واریس می توانند به رفع گرفتگی پا، ورم کردگی، رگ های واریس، درد پا و جلوگیری از ترومبوز عمیق رگ ها کمک کنند.

جلوگیری از واریس بارداری

به نظر می رسد واریس ارثی است – مادر یا مادربزرگ شما نیز ممکن است در دوران بارداری به آنها دچار شده باشد. بنابراین ، متأسفانه، کارهای زیادی برای جلوگیری از آنها وجود ندارد. بعضی از مردم عقیده دارند که با پوشیدن جوراب های واریس، ورزش و کش دادن پاها می توان به جلوگیری از رگ های واریس کمک کرد، اما این روش ها، راه هایی حتمی برای جلوگیری از این عارضه ویژه بارداری نیستند. راه ها و درمان هایی که پیش از این به آنها اشاره شد ارزش امتحان کردن را دارند و می توانند به بهبود این موقعیت کمک کنند.

واریس بعد از بارداری

بعد از زایمان، نگامی که رحم دیگر به داخل واژن تحتانی فشار نیاورد، رگهای واریسی اغلب بعد بهبود می‌یابند. معمولا پس از پایان بارداری و حدود سه تا چهار ماه بعد، رگ ها بهبود می یابند.

اما اگر پیش از بارداری نیز رگ های واریسی داشته اید، و یا مکرر باردار شده اید، سابقه ی ژنتیکی واریس دارید، اضافه وزن دارید و یا به هر دلیلی برای ساعت های طولانی سرپا می ایستید، احتمال از بین رفتن این رگ ها خیلی کم می باشد.

همچنین ممکن است در دوران بارداری رگ های عنکبوتی روی پاهایتان ببینید. این رگ های ریز در نزدیکی سطح پوست اغلب در مچ پا یا ساق پا ظاهر میشوند. به آنها رگ های عنکبوتی گفته میشود زیرا غالبا الگوی تار عنکبوتی یا به صورت شاخه هایی است که از مرکز بیرون میریزند. رگ های عنکبوتی باعث ناراحتی نمیشوند و اگر فاکتورهای فوق را نداشته باشید به طور معمول پس از زایمان از بین می روند.

درمان واریس بعد از زایمان

پس از زایمان، برای درمان و بهبود واریس حاملگی ایده خوبی است که به پوشیدن جوراب های واریس، ورزش منظم، نشسته یا ایستاده نبودن برای زمانی طولانی و تمرینات کششی پا در زمان های ممکن ادامه دهید.

رگ های واریس اغلب با گذشت سه تا چهار ماه از زایمان بهبود پیدا می کنند، اما گاهی اوقات زمان طولانی تری برای درمان این رگ ها نیاز است و گاهی این رگ ها هیچ بهبودی از خود نشان نمی دهند (این موضوع پس از چند بار بارداری رایج تر است).

اگر رگ های واریس شما باقی ماندند و زندگی با آنها ناراحت کننده شد یا حتی از ظاهر آنها خوشتان نمی آید، از پزشک خود بخواهید که شما را به یک متخصص معرفی کند تا با کمک وی مشاوره لازم در مورد راه های درمان رگ های واریس را بدست آورید.

حتماً بخوانید:

اکوی قلب جنین چیست؟

بیماری عروق محیطی چیست؟

مشکلات دریچه قلب

دکتر سپیده پزشکی

دکتر واریس در تهران و  متخصص قلب و عروق

زعفرانیه | مقدس اردبیلی | نبش فرخ| ساختمان فرخ |پلاک یک |طبقه ۴| واحد ۴۰۴

☎ ۰۹۱۲۸۸۰۸۸۷۸

☎ ۰۹۰۳۶۶۶۶۷۶۹

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید.
© همیارسیستم
پرسش از دکتر