فهرست موضوعات
برادی کاردی و یا ضربان قلب آهسته میتواند دلایلی داشته باشد که لزوماً ناشی از بیماری زمینهای دیگری نباشد. به عنوان مثال می توان به سابقه خانوادگی، تنفس مراقبتی، خواب یا اثر جانبی داروهایی که فرد مصرف میکند باشد.
برادی کاردی چیست
برادی کاردی نوعی اختلال ضربان قلب است. این اتفاق زمانی که ریتم قلب فرد کمتر از ۵۰ ضربه در دقیقه است، (که کندتر از حد طبیعی است) می افتد. زمانی که قلب منقبض می شود و خون را به سراسر بدن منتقل می کند، سیستم الکتریکی قلب کنترل می شود.
علت برادی کاردی
برادي كاردي می تواند ناشی از مشکلات زیر باشد.
اختلال در گره سینوسی
برادی کاردی می تواند ناشی از اختلال در گره سینوسی باشد یعنی ضربان ساز طبیعی قلب به درستی کار نمی کند.
بلوک قلب
اتصال الکتریکی بین بطن های بالا و پایین قلب به همان اندازه که باید انجام شود، کار نمی کند. این باعث می شود که محفظه پایین تر خون را از قلب به آرامی بکشد و ضربان قلب آرام شود.
ورزش و خواب
در برخی موارد نیز، ضربان قلب آرام طبیعی است. ورزش کردن و به طور کلی ورزشکار بودن می تواند منجر به موثر پمپاژ شدن ِخون شود. بنابراین برای برطرف کردن نیاز بدن به خون، احتیاجی به تپش های زیاد در دقیقه نیست. در نتیجه معمولاً ورزشکاران ضربان قلب پایینتر از حد نرمال دارند که این اتفاق طبیعی است و جای نگرانی ندارد. ضربان قلب شما به طور طبیعی نیز در طول خواب آرام تر می شود.
علائم برادی کاردی
برای برخی افراد، ضربان قلب پایین، طبیعی است و هیچ نشانه ای از خود بروز نمی دهد. اما اگر قلب شما آنقدر کند بتپد که مغز و سایر اندام های بدن اکسیژن و مواد مغذی کافی را دریافت نکند، بدن شما ممکن است به سرعت علائمی را از خود بروز بدهد.
علائم برادي كاردي است شامل موارد زیر باشد:
- احساس ضعف و گیجی
- غش کردن
- زود خسته شدن
- تنگی نفس، خصوصا با افزایش فشار
- دست پاچگی و مشکل تمرکز
- لرزش قلب یا تپش قلب
- کاهش توانایی ورزش
- درد قفسه سینه
اگر علائم برادی کاردی شامل موارد زیر بود، فورا با اورژانس تماس بگیرید:
- تنگی نفس
- درد و فشار در قفسه سینه
- احساس ضعف و سرگیجه
خیلی مهم است که به پزشکتان بگویید که چه علائمی دارید، حتی اگر علائم خفیف باشد. علائم همچنین ممکن است بر اثر پیری یا سایر شرایط پزشکی مثل کم خونی یا کم کاری تروئید باشد. اگر برادیکاردی درمان نشود می تواند منجر به نارسایی احتقانی قلب، سکته مغزی و در برخی موارد منجر به مرگ ناگهانی شود.
عوامل خطرساز در برادی کاردی
عوامل زیادی روی اینکه قبل شما کند یا تند بتپد اثر دارد از قبیل:
سن
برای افراد مسن خطر برادیکاردی بیشتر است. مثلا اگر ۶۵ ساله یا بیشتر باشید، سیستم الکتریکی قلب می تواند با بالا رفتن سن آسیب ببیند و باعث کند شدن ضربان قلب شود.
میزان فعالیت
همانطور که در بالا نیز اشاره شد، ورزشکاران حرفهای ضربان قلب کندتری دارند که جای نگرانی ندارد. اما اگر بیشتر روز بی تحرک باشید، احتمالاً ضربان قلب شما به بالاترین حد نرمال خود میرسد و یا از آن فراتر می رود. این ممکن است به این دلیل باشد که قلب شما کارآیی کمتری دارد. بنابراین هر چه میزان فعالیت شما بیشتر باشد، ضربان قلب شما در حالت عادی آرامتر خواهد بود و ممکن است دچار براديكاردي شوید.
ژنتیک
داشتن سابقه خانوادگی در ضربان قلب کند، ریسک برادي كاردي را در شما افزایش میدهد.
خواب
هنگام خوابیدن، ضربان قلب کاهش مییابد که اتفاقی طبیعی است. خواب با کیفیت و خوب باعث کاهش کار قلب شما می شود، زیرا فشار خون و ضربان قلب در شب کاهش می یابد.
داشتن سایر بیماریها
در شرایط زیر شما بیشتر در معرض برادي كاردي خواهید بود:
- اگر سابقه مشکلات یا بیماری های قلبی داشته باشید.
- سابقه عمل قلب داشته باشید.
- فشار خون بالای درمان نشده داشته باشید
- بیماری های دیگری داشته باشید مثل تیروئید کم کار
در ادامه بخوانید:
دکتر سپیده پزشکی، متخصص قلب و عروق و فلوشیپ بیماریهای مادرزادی از سوئیس